Ook toeristische sector maakt zich zorgen om windmolens op zee

Niet alleen kustgemeenten, ook ondernemers in de toeristische industrie maken zich grote zorgen over de komst van windmolens binnen de 12-mijlszone voor de Nederlandse kust, zo meldt NOS. Recron, de branchevereniging van recreatieondernemers, geeft aan dat door de komst van die windmolenparken ondernemers aan de kust tientallen miljoenen euro’s mis zullen gaan lopen omdat er minder toeristen komen. Daardoor staan ook duizenden banen op het spel.

Volgens Marike Rosier van de branchevereniging van recreatieondernemers Recron verpesten windmolens het uitzicht en verminderen ze het gevoel van vrijheid aan de kust. “Toeristen willen een mooi landschap, lekker uitzicht, weidse vergezichten en geen windmolen voor de deur of in de achtertuin of zee” In navolging van verschillende kustgemeenten, pleit Recron er dan ook voor om windmolens ver uit de kust te plaatsen. Daarmee neemt het verzet tegen de plannen van het kabinet verder toe.

Gemeenten
Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Buck Consultants International in opdracht van de kustplaatsen, kost de komst van windmolens de toeristische sector jaarlijks 100 miljoen euro. Ook zullen er zo’n 3000 banen verloren gaan.

Daarnaast hebben verschillende gemeenten actie ondernomen om de overheid ervan te overtuigen de windmolens ver uit de kust te houden. Zandvoort en Noordwijk houden een petitie tegen de komst van de windmolens en de burgemeesters van de Waddeneilanden hebben een brandbrief geschreven naar het ministerie van Economische Zaken.

Naast het eerder genoemde onderzoek, heeft ook de gemeente Schouwen-Duiveland zelf laten onderzoeken wat de economische gevolgen van windmolens op zee binnen de 12-mijlszone zijn. Uit dat onderzoek blijkt dat in die gemeente 350 mensen hun baan zullen verliezen en ondernemers 21 miljoen euro per jaar aan inkomsten mislopen.

Energie-akkoord
Dat de bouw van windmolens vlak voor de kust wordt overwogen, vloeit voort uit het Energieakkoord, op grond waarvan in 2023 16% van onze energie duurzaam moet worden opgewekt. Windenergie moet daarbij een belangrijke rol gaan spelen. De bouw van windmolenparken dichter bij de kust, kan goedkoper zijn, maar de vraag is of datopweegt tegen de economische gevolgen en het maatschappelijk verzet tegen dat langzaam groeit.